Waarom psychedelische therapie een ander verhaal is

Psychedelica zijn krachtige middelen die voor vele doeleinden ingezet kunnen worden: voor persoonlijke groei, bevordering van creativiteit, om meer verbinding te voelen met de natuur en met andere mensen. Dit zijn de gebieden waarbij ik als gids kan helpen en waarvoor ik denk dat psilocybine truffels geschikt zijn in de setting die ik faciliteer. Ik geloof ook dat psychedelica zouden kunnen helpen bij een groot aantal psychiatrische aandoeningen. In veel gevallen lijkt mij de combinatie van psychedelica en therapie een veelbelovender weg dan de gangbare psychiatrische behandeling.

Triptherapie met truffels? Mdma therapie?

Ik geloof dat psychedelische therapie veelbelovend voor het verwerken van een trauma of het behandelen van een verslaving of hechtingsstoornis. Maar het materiaal dat tijdens zo’n sessie naar boven kan komen kan zo heftig en complex zijn, en de sessie potentieel zo ontwrichtend, dat er een uitgebreid arsenaal aan therapeutische vaardigheden nodig is om het in goede banen te leiden. Zonder een gekwalificeerde - en speciaal voor psychedelica getrainde - therapeut komt de veiligheid van de patiënt in het geding. 

 

Her en der worden sessies met truffels of met mdma-analogen aangeboden als therapie voor mensen met psychische aandoeningen. Dat vind ik niet alleen onethisch, maar ook gevaarlijk. Doorgaans zijn de aanbieders van deze sessie niet gekwalificeerd om met serieuze psychische problematiek te werken. Tijdens mijn werkervaring met psychedelic harm reduction op festivals (wat neer komt op het begeleiden van "bad trips"), heb ik van dichtbij gezien hoe onverantwoord gebruik van psychedelica kan uitmonden in hele nare situaties. Onverantwoord gebruik is wat mij betreft ook: bij een ongekwalificeerde 'therapeut' truffels innemen terwijl je een ernstig trauma hebt. Of bij zo'n ongekwalificeerde "therapeut" een sessie doen met mdma analogen, waar de lange termijn effecten nog niet van zijn onderzocht.

Als voorstander van wetenschappelijk onderzoek naar psychedelica ben ik ontzettend blij met de influx van academische interesse naar deze middelen. Als niet-gekwalificeerde personen gaan proberen om ernstige stoornissen te behandelen met psychedelica, dan ben ik bang dat het de voortgang van het wetenschappelijk onderzoek naar deze middelen in gevaar kan brengen. 

Behandeling met psychedelica voor psychische aandoeningen

Er zijn nog geen gekwalificeerde en speciaal getrainde behandelaren die legaal met psilocybine en/of truffels mogen werken - buiten de context van wetenschappelijke studies. Er wordt momenteel wel onderzoek gedaan naar de toepassing van psychedelica voor een aantal stoornissen. De voorlopige resultaten van de studies zijn erg positief en er is een kans dat middelen als psilocybine en mdma dit decennium op de markt zullen komen als psychotherapie ondersteunende medicijnen. Helaas betekent dat voor patiënten dat ze daarop moeten wachten als ze op een veilige manier psychedelica willen gebruiken.

 

Dat wachten is een zware opgave als men gebukt gaat onder een groot lijden en tegelijkertijd veel verwacht van deze middelen, daar ben ik me van bewust. Deze mensen wil ik op het hart drukken dat dit wachten niet alleen in het belang is van hun eigen veiligheid, maar ook in het belang van de ontwikkeling van psychedelica als reguliere medicijnen.

 

Tot slot een woord van hoop: de ontwikkelingen in het veld psychedelische onderzoek gaan razendsnel. Het zou zo maar kunnen dat psychedelische therapie binnen vijf jaar een reële optie wordt voor (sommige) patiënten in de GGZ.