Wie is Door of Perception?

Vertrouwen in mij als begeleider is een belangrijk ingrediënt van de veilige setting voor de truffelsessie. Dus logisch dat je wat meer over me te weten wil komen, voordat je je opgeeft! Datzelfde geldt natuurlijk ook als je interesse hebt in mijn online cursus of masterclass. Om je alvast een indruk te geven van wie ik ben, hieronder een kleine introductie. Als je daarna nog meer over me wil weten, volg dan de links onderaan de pagina.

Heb je interesse in een begeleide truffelsessie in Amsterdam? Dan maak ik graag kennis met je in een vrijblijvend kennismakingsgesprek, zodat je van tevoren kunt voelen of er een klik is.

In een notendop

Door of Perception = Dorien Tatalas

Na mezelf 25 jaar lang op verschillende manieren verdiept te hebben in het onderwerp, durf ik mezelf inmiddels wel psychedelica expert te noemen.

Mijn achtergrond

 • Ik ben mijn hele volwassen leven al gepassioneerd over psychedelica - mijn eerste psychedelische ervaring was meer dan 25 jaar geleden

 • Al meer dan 20 jaar werkzaam in de 'psychedelische sector' in verschillende functies (o.a. voorlichting, bestuur, organisatie van congressen & harm-reduction projecten)

 • Oprichter en voormalig bestuurder van Stichting OPEN - tijdens 15 jaar in het bestuur van OPEN heb ik veel kennis opgedaan en een groot netwerk opgebouwd in de wereld van psychedelische wetenschap en therapie. (Lees hier mijn afscheidsbrief aan OPEN)

 • Ruim 10 jaar ervaring met begeleiden van trips in verschillende contexten

 • Kundig in het in goede banen leiden van moeilijke psychedelische ervaringen dankzij jarenlange ervaring in harm-reduction projecten op festivals (Kosmicare op Boom Festival, Zendo op Burning Man en Psycare op Psyfi)

 • Academische achtergrond in de medische antropologie (MSc cum laude)

 • Hands-on ervaring als begeleider en coach in de GGZ (ruim tien jaar)

 • Ik heb mijn eigen praktijk sinds 2019

Mijn trademarks

 • Kleinschalige praktijk met uitsluitend persoonlijke aandacht tijdens het hele traject

 • Veel aandacht voor voorbereiding en veiligheid

 • Door klanten geroemd om de mooie en ondersteunende muziek tijdens sessies

 • "Ambachtelijke" insteek - ik creëer alles zelf. Van voorbereidend materiaal tot zelfontworpen meditaties

 • Een zelfstandige en onafhankelijke professional met een groot netwerk in de wereld van psychedelische wetenschap & therapie

Mijn stijl

 • Compassievol - ik kan aandachtig aanwezig zijn bij (en meeleven met) het verdriet en lijden, maar ook de vreugde en verwondering, van iemand anders

 • Integer en realistisch - ik ben eerlijk over wat ik wel en niet kan bieden

 • Zachtaardig – ik geloof niet in ergens doorheen moeten breken en respecteer alle lagen van de psyche, ook 'het ego' en eventuele verdedigingsmechanismes

 • Hands-off – ik ga zoveel mogelijk uit van iemands eigen kracht

 • Down to earth – niet zweverig, wel open minded

 • Cultureel sensitief – ik respecteer iemands wereldbeeld en dring niet het mijne op

Dorien = Door of Perception

Vrienden noemen mij sinds ik mij kan herinneren al Door(tje). Een jaar of vijftien geleden noemde een vriend mij eens liefkozend Door of Perception en die bijnaam is blijven hangen. Het verwijst naar Aldous Huxleys “The Doors of Perception”, een klassiek en invloedrijk essay uit 1954 over de schrijvers eerste ervaring met psychedelica – de band The Doors heeft zich hiernaar vernoemd. En omdat ik zowel Huxley als de Doors bewonder, vind ik het een eervolle bijnaam om te mogen dragen. 

Naast psychedelic guide, adviseur en mentor ben ik ook moeder van drie kids, echtgenote, schrijver, bewustzijnsonderzoeker, medisch antropoloog, meditatiebeoefenaar, muziekliefhebber, natuurbewonderaar, arthouse-film fan, sci-fi lover, wereldburger en idealist.

& wat uitgebreider:

Mijn passie voor psychedelica werd geboren toen ik - meer dan 25 jaar geleden - voor het eerst psilocybine paddenstoelen probeerde. Ik wist meteen: deze bewustzijnsstaat is zo intens bijzonder, interessant en inspirerend… daar wil ik anderen aan voorstellen. Sindsdien zijn veranderde bewustzijnsstaten een rode draad in m’n leven. Ik ging antropologie studeren omdat ik meer wilde leren over de culturen die al decennia lang met psychedelica werken. Tijdens m’n studie werkte ik in een smartshop die gespecialiseerd is in voorlichting en via die werkgever, én een beurs van de UvA, kwam ik in 2006 terecht op het LSD symposium in Basel. Dat symposium, ter ere van de 100e verjaardag van Albert Hofmann, was de inspiratie om in 2007 een stichting op te richten die zich inzet voor meer wetenschappelijk onderzoek naar psychedelica: Stichting OPEN.

Naast mijn theoretische interesse in veranderde bewustzijnsstaten heb ik altijd de behoefte gevoeld om mensen te helpen. Die combinatie leidde me naar het pad van begeleider in de GGZ. Tien jaar lang werkte ik in de psychiatrie en maakte ik van dichtbij mee hoe het is om met een psychiatrische aandoening te leven. Ondertussen deed ik als vrijwilliger ervaring op met het begeleiden van “bad trips” op festivals. Hier werden mijn ogen geopend voor de risico’s van psychedelica als ze niet in een veilige setting worden genomen.

Toen ik voor het eerst moeder werd, besloot ik te stoppen als werknemer in de psychiatrie. Hoewel de doelgroep mijn hart gestolen had, vond ik het na tien jaar te zwaar worden. Dan bedoel ik niet de omgang met de mensen, maar vooral: keer op keer weer ervaren hoe weinig de huidige psychiatrische praktijk patiënten écht kan helpen. Ik zag te weinig genezing en amper vooruitgang. Het werd tijd om iets te zoeken waar ik weer energie van kreeg en ik besloot om voor mezelf te beginnen. Sindsdien werk ik als schrijver en psychedelische professional - en daarmee kwam een langgekoesterde droom uit.

Wil je nóg meer over me weten? Lees hier verder...