Over Psychedelic Coaching

Psychedelica en traditioneel gebruik

 

Psychedelica zijn krachtige "bewustzijnsversterkers" die voor vele doeleinden gebruikt kunnen worden. Traditioneel gezien worden middelen als psilocybine paddenstoelen, ayahuasca, ibogaïne en mescaline cacteeën door inheemse culturen gebruikt in rituelen ter bevordering van gezondheid, voor het versterken van sociale connecties en om in contact te komen met de spirituele wereld. Het gebruik van psychedelica is daar volledig geïntegreerd in de samenleving en speelt er vaak zelfs een centrale rol.

 

Gebruik van psychedelica in Westerse samenlevingen


Hier in het westen staat het gebruik van psychedelica nog in de kinderschoenen. Er is eerder sprake van een taboe op deze middelen dan van integratie in onze cultuur. Er is geen sprake van een duidelijk 'ritueel' of van culturele voorschriften over hoe je deze middelen het best kunt gebruiken. Het nadeel hiervan is dat we geen 'stamoudsten' hebben die ons kunnen inwijden in een traditie of ons de kneepjes van het vak kunnen leren. Het voordeel is dat we ons ritueel zelf mogen vormgeven. We hoeven niet te geloven in contact met voorouders of ook maar enigszins spiritueel ingesteld te zijn om psychedelica te gebruiken. We worden niet belemmerd door een cultureel kader en zijn vrij om zelf betekenis te geven aan onze psychedelische ervaring. Toch komt deze vrijheid met een keerzijde. Het is een paradox: de vrijheid om onze psychedelische ervaringen zelf vorm te geven en te interpreteren, zorgt er soms voor dat we juist vastlopen.

 

Rol van de psychedelic coach

 

Mijn rol als coach is om je te helpen een passend kader te vinden voor je ervaring. Tijdens een uitgebreid voorbereidingsgesprek brengen we samen je intentie in kaart. Waarom wil je een sessie ondergaan met magische truffels en waarom nu? Daarna brengen we jouw wereldbeeld in kaart en kijken we hoe een psychedelische sessie daarin past. Ben je bijvoorbeeld gelovig, of juist niet? Wat zijn je eerdere ervaringen met veranderde bewustzijnsstaten (met of zonder middelen)? Hoe verhoud je je tot het bewustzijn, tot je eigen lichaam en geest? Je hoeft nog geen antwoorden te hebben op deze vragen: we gaan samen op zoek.

 

Tijdens de truffelsessie zelf ben ik voornamelijk op de achtergrond aanwezig. Ik stimuleer je om je aandacht zoveel mogelijk naar binnen te richten. Lukt dit niet dan help ik je om deze focus te vinden. Ik ben er ook voor je om je door eventuele moeilijke momenten heen te helpen.

 

Na de sessie komen we nog een keer samen om te bespreken wat je hebt ervaren. Soms zijn de inzichten meteen duidelijk. Het  kan ook even zoeken zijn naar hoe je betekenis kunt geven aan de ervaring. Ik help je hierbij en geef je tips over hoe je de inzichten kunt toepassen in je dagelijkse leven.

Goede begeleiding voorkomt een bad trip

Het sleutelwoord voor een positieve ervaring met psychedelica is: overgave. Hoe meer je je kunt overgeven aan wat je tegenkomt, hoe dieper je kunt gaan in je eigen proces en hoe meer je uit de ervaring kunt halen. Maar het is lang niet altijd makkelijk om je over te geven aan een psychedelische ervaring. Het is immers onbekend terrein en je kunt van alles tegenkomen, ook als je veel ervaring hebt.

 

Je kunt bijvoorbeeld angstig worden of overweldigd worden door intense emoties. Dit zijn normale effecten van psychedelica en ze kunnen ontzettend nuttig zijn als je je er aan kunt overgeven. Ze kunnen je helpen bepaalde gebeurtenissen te verwerken of gedragspatronen in te zien. Een ervaren gids herkent moeilijke momenten in de trip en leidt ze in goede banen. Vaak is het heilzaam om juist in die gevoelens te duiken in plaats van ze te willen vermijden. In een 'do it yourself' setting bestaat het risico dat je je gaat verzetten tegen angst of andere emoties. Dit kan paranoia in de hand werken en kan ervoor zorgen dat de moeilijke gevoelens escaleren. Met een nare en soms zelfs traumatische ervaring - een zogenaamde "bad trip" - tot gevolg.

De meerwaarde van een 1:1 begeleide trip

Met één op één begeleiding haal je het meeste uit je ervaring met magische truffels. Er is niemand om je af te leiden van jouw proces en je mag ongestoord de diepte van je bewustzijn ervaren. Op momenten dat die diepte je beangstigt, ben ik er voor je om je er doorheen te helpen. Zie mij als je reddingsboei in de dagelijkse werkelijkheid.

 

Ik zorg voor een setting waarin je je maximaal kunt overgeven aan de interactie tussen je bewustzijn en de truffels. Dit doe ik door middel van:

 

  • Het zorgen voor een veilige omgeving (fysiek én emotioneel) waarin ruimte is voor het ervaren en uitdrukken van emoties.
  • Aandachtige, empathische presentie, zodat je je vertrouwd voelt en echt kunt loslaten
  • Coachende interventies, waarmee ik je help dieper in de ervaring te duiken
  • Verzorging van de muziek, die een extra dimensie geeft aan je ervaring

Tijdens de voorbereidende fase van het coachingstraject licht ik al deze punten verder toe.

Waarom psilocybine truffels?

Psychedelische truffels zijn in Nederland legaal in de winkel te koop - in tegenstelling tot bijvoorbeeld mdma en LSD. Ze bevatten dezelfde actieve stoffen (alkaloïden) als magic mushrooms of paddo's: psilocybine en psilocine.  Hoewel paddenstoelen in 2008 verboden zijn in Nederland, vallen de truffels niet onder de opiumwet omdat het geen paddenstoel zijn. Paddenstoelen zijn de vruchten van de schimmel die boven de grond groeien terwijl truffels ondergronds groeien. Het is wel verboden om de truffels te drogen of bewerken.

 

Een bijkomend voordeel van truffels is dat het effect relatief kort is: gemiddeld +/- 4 uur. Daarmee pakken arbeidskosten van een begeleide sessie veel lager uit dan bijvoorbeeld met LSD het geval zou zijn (gemiddeld zo'n 8 á 10 uur). Wat veel mensen ook aanspreekt aan truffels is dat het een natuurproduct is zonder chemische toevoegingen. Dat truffels niet in een laboratorium gemaakt worden is tegelijk ook een klein nadeel. Omdat het een natuurproduct is, variëren de verhoudingen van de actieve stoffen en kan de precieze dosering psilocybine nooit helemaal worden vastgesteld. Vandaar dat er in klinische studies nooit gebruikt wordt gemaakt van paddenstoelen of truffels.