Veelgestelde Vragen over Truffelreizen

  • Ik heb nog nooit drugs gebruikt. Is een truffelreis dan wel geschikt voor mij?

 

Voor alles is een eerste keer! Voor deelname aan een truffelreis hoef je geen enkele ervaring met middelen te hebben. Ik begeleid  zowel ervaren "trippers" als complete nieuwkomers – en alle ervaringsniveaus daar tussen in. Dit geldt voor de 1-op-1 sessies én voor de groepsceremonies.

 

  • Ik ben op een bepaald niveau heel erg geïnteresseerd in een psychedelische ervaring. Maar ik vind het ook heel eng. What to do?

 

Ik wil je niet overhalen en kan dat niet voor je beslissen. Het enige wat ik hierover wil zeggen, is dat het normaal is om het spannend te vinden. Het is een reis naar het onbekende en je weet niet wat je te wachten staat. Zelfs heel ervaren trippers worden nog zenuwachtig voordat ze aan een nieuwe reis beginnen! Om de knoop door te hakken, zou je eens bij jezelf te raden kunnen gaan waar je precies bang voor bent. De meest voorkomende angsten bespreek ik hieronder.

 

Angsten die opkomen tijdens de sessie kan ik in goede banen leiden - dat is ook één van de meerwaarden van een begeleide psychedelische sessie. Daarnaast screen ik je zorgvuldig voordat ik je laat beginnen aan een traject. Daarbij let ik op alle risicofactoren. Zolang je de vragen op het intakeformulier (en tijdens de kennismaking) eerlijk beantwoordt, dan kan je er op vertrouwen dat ik je alleen laat deelnemen aan de reis als ik dat veilig en verantwoord vind.

 

  •  Ik ben bang voor een bad trip. Komt dat wel eens voor?

 

Ik hou niet zo van die benaming en noem het liever een "moeilijke psychedelische ervaring". Moeilijk is niet hetzelfde als slecht! Het kan zeker voorkomen dat een deel van de trip als moeilijk wordt ervaren. Maar in het doorleven van die moeilijkheid – vaak zijn dat emoties als angst, verdriet of woede – zit juist vaak een mogelijkheid voor persoonlijke groei. Als je jezelf toestaat om de emoties te voelen die in de trip naar boven komen, kan een moeilijke psychedelische ervaring heel transformatief en bevrijdend worden.

 

De klassieke ‘bad trip’ zoals die in films voorkomt (waarin mensen in blinde paniek allerlei gekke of gevaarlijke dingen doen) komt tijdens begeleide truffelsessies niet voor. Die ‘bad trips’ ontstaan vaak als mensen zich niet veilig voelen tijdens de trip (bijvoorbeeld: op een festival, waar je weinig mensen kent), als ze de trip onvoorbereid zijn ingegaan (zonder intentie) of als ze zich verzetten tegen hetgeen dat naar bovenkomt tijdens een trip (bijvoorbeeld geen verdriet willen voelen). Vaak is het een combinatie van deze factoren.

 

Die factoren zijn op de setting die ik aanbied niet van toepassing. Ik zorg voor een optimaal gevoel van veiligheid tijdens je reis en ik besteed veel aandacht aan een goede voorbereiding. Daar begin je al thuis mee, met een huiswerk opdracht. Als deelnemers angstig zijn tijdens de truffelreis dan kan ik die angst in goede banen leiden. Met mijn deskundige en liefdevolle support help ik je, waar nodig, om de confrontatie met je emoties of angsten aan te gaan.

 

  • Kan je in een trip blijven hangen?

 

Dat je in een trip kunt blijven hangen is een mythe. De werkzame stoffen in de truffels worden door je lichaam opgenomen en het effect dat wordt veroorzaakt, werkt na 4-6 uur weer uit. Na het landen kan je nog wel een soort afterglow ervaren, alsof je je wat lichter voelt dan anders en nog wat meer open staat voor indrukken.


Psychedelica kunnen wel een psychose triggeren in mensen die daar kwetsbaar voor zijn, net zoals andere intense levenservaringen ook psychoses kunnen triggeren. Je loopt een groter risico op het triggeren van een psychose door het gebruik van psychedelica als je ooit zelf een psychose hebt meegemaakt, als je een ernstige persoonlijkheidsstoornis hebt of als er schizofrenie in je familie voorkomt. Ik besteed hier ook aandacht aan tijdens de screening.

 

  • Zijn truffels hetzelfde als paddo’s of ayahuasca?

 

Psychedelische truffels en paddenstoelen (“paddo’s”) zijn vruchtlichamen van dezelfde schimmel en ze bevatten dezelfde psychoactieve stof (psilocybine). De belangrijkste verschillen: paddenstoelen groeien boven de grond en truffels groeien ondergronds. In Nederland zijn paddenstoelen in 2008 verboden, maar truffels niet. Truffels zijn legaal in smartshops te koop. De effecten van truffels en paddenstoelen zijn hetzelfde, hoewel soms wordt beweerd dat de effecten van truffels milder zijn. Dit is echter een kwestie van dosering.

 

Ayahuasca is een brouwsel van twee planten, met een ander psychoactief hoofdingrediënt (DMT) en een andere culturele oorsprong. Het is dus een heel ander middel. Maar er zijn zeker overeenkomsten tussen de ervaringen die ayahuasca en truffels opwekken: beide vallen onder de zogenaamd ‘klassieke psychedelica’ (hieronder vallen ook middelen als LSD en mescaline). Deze middelen brengen de gebruiker in een soortgelijke bewustzijnsstaat.

 

Het belangrijkste verschil in effect is dat ayahuasca vaak vrij intense fysieke reacties veroorzaakt, zoals overgeven en soms diarree. Dit wordt trouwens door gebruikers vaak als reinigend ervaren en eerder als onderdeel van het proces dan als bijwerking. Bij het gebruik van truffels worden deelnemers vaak aan het begin van de reis even misselijk. Maar overgeven komt zelden voor. Een ander belangrijk verschil is dat het gebruik van ayahuasca door de Nederlandse overheid is verboden, terwijl truffels (nog) legaal zijn.

 

  • Waar komt de truffel traditie vandaan?

 

Psychedelische paddenstoelen en planten komen over de hele wereld voor en kennen een lange geschiedenis van ritueel gebruik. In veel inheemse culturen worden psychedelica vereerd als sacramenten en worden ze gebruikt in rituelen ter bevordering van gezondheid, voor het versterken van sociale connecties en om in contact te komen met de spirituele wereld. Het gebruik van psychedelica is daar volledig geïntegreerd in de samenleving en speelt er vaak zelfs een centrale rol.

 

Psilocybine paddenstoelen worden al millennia lang gebruikt door culturen in Centraal Amerika. Er is archeologisch bewijs dat de Maya’s ze al gebruikten rond 1000 v.C. Vandaag de dag worden ze nog gebruikt en vereerd door de Mazateken, een inheemse bevolkingsgroep in Mexico.

 

Het gebruik van psilocybine paddenstoelen is in de jaren 1960 overgewaaid naar het westen. In Nederland werden verse paddenstoelen tussen 1994 – 2008 legaal verkocht in smartshops. Vanwege één incident zijn paddenstoelen in 2008 op lijst II van de Opiumwet gezet, wat inhoudt dat zowel verse als gedroogde paddenstoelen verboden zijn. De truffels werden niet verboden en beleefden na het verbod op paddenstoelen een grote opkomst. Voor 2008 lag er gemiddeld één soort truffel in de smartshops, nu zijn er tientallen verschillende types te koop.

 

Nederland bevindt zich in een unieke situatie. Terwijl ceremonies met ayahuasca officieel zijn verboden, zijn begeleide truffelreizen dat niet. Hoewel historisch gezien het niet de truffels, maar de paddenstoelen zijn die over de hele wereld als sacrament werden gebruikt, zorgt onze politiek-juridische context voor het ontstaan van een nieuwe traditie. Door deel te nemen aan begeleide reis met truffels, draag je bij aan de inbedding van deze nieuwe traditie!

 

  •  Maakt het voor de ervaring nog uit welke soort truffel je gebruikt?

 

De verschillende soorten truffels op de markt (Atlantis, Mexicana, Hawaian High, etc.) bevatten allemaal dezelfde werkzame stof (psilocybine) en er is geen verschil in effect. Alleen de sterkte van de truffels verschilt – en daarmee dus ook de dosering. Het verhaaltje dat smartshops bij de verschillende soorten truffels geven (van deze ga je filosoferen, van deze ga je visioenen zien, etc.) is onzin en puur bedacht voor de marketing.

 

Een psychedelische reis is voor iedereen anders en ook weer per keer heel anders. Het soort truffel dat je neemt is niet bepalend voor je ervaring. Zelfs het soort psychedelicum dat je neemt is niet zo bepalend. Belangrijkere factoren in het bepalen van je ervaring zijn: set, setting & dosis. De setting is de omgeving waarin je het middel neemt. Met wie en waar heb je de ervaring, voel je je er veilig, etc. De set is wat je mentaal meeneemt naar de ervaring. Wat zijn je verwachtingen, wat speelt er op dit moment in je leven, wat is je intentie voor de reis. In combinatie met de dosis (welke psychoactieve stof en hoeveel) vormen de set en setting belangrijkere voorwaarden voor hoe je ervaring uitpakt dan het soort truffel.

 

  • Waarin verschillen individuele sessies en groepssessies van elkaar, qua ervaring? Hoe weet ik wat beter bij me past?

 

Dat is heel persoonlijk en ook weer per moment afhankelijk.

Tijdens een 1-op-1 sessie heb ik alle aandacht voor jouw persoonlijke situatie en kan de setting wat meer op maat gemaakt worden (denk bijvoorbeeld aan de muziek). De toegevoegde waarde is dan persoonlijke aandacht – niet alleen tijdens de sessie maar ook tijdens de voorbereiding en integratie. De nadruk bij 1-op-1 sessies ligt op persoonlijke en op maat gemaakte coaching.


De nadruk bij groepsceremonies ligt op verbinding. Tijdens een groepsceremonie is de groep zelf de toevoegde waarde. Het idee dat je er niet alleen voor staat, ervaren dat je niet de enige bent die het spannend vindt en het getuige zijn van de emoties van een ander – dit allemaal kan heel verbindend werken. Het kan je op een diep niveau een gevoel van connectie laten ervaren, wat een voedingsbodem kan zijn voor je eigen persoonlijke groei.

 

Andere verschillen zitten in de tijdsinvestering en duur van de sessies. Een individuele reis bestaat uit (minimaal) 3 losse bijeenkomsten, verspreid over een aantal weken of maanden. Je slaapt na de psychedelische reis in je eigen bed. Een groepsceremonie is een meerdaagse ervaring die je zelf thuis voorbereidt aan de hand van een informatie/huiswerk pakket. Op de eerste dag van de ceremonie gaan we in de groep verder met de voorbereiding. Maar daarbij is minder aandacht voor jouw persoonlijke verhaal. De truffelreis is onderdeel van “een weekendje weg”, compleet met overnachtingen, maaltijden en het leggen van nieuwe contacten.

 

9. Waarom mogen mannen niet meedoen aan de groepsceremonies? Welke rol speelt vrouw-zijn in de groepsceremonie?

 

Ik ben helemaal voor inclusiviteit en begeleid individueel ook mannen. Maar ik heb gekozen voor een groepsceremonie met alleen vrouwen omdat het een extra gevoel van vertrouwen kan geven om met vrouwen onder elkaar te zijn. Daarnaast vind ik het erg mooi als vrouwen elkaar onderling kunnen steunen. Het concept van sisterhood spreekt me erg aan en hier wilde ik graag iets mee doen.

 

Als je je identificeert als vrouw maar niet perse iets hebt met het thema vrouwelijkheid of het concept sisterhood: maak je geen zorgen. Hoewel vrouw-zijn een thema is dat voorbij kan komen tijdens de groepsceremonie, is het zeker niet de kern van de ervaring. De focus is de psychedelische reis, waarin jouw onderbewuste wel weet welke thema’s voor jou relevant zijn!